Nyaranta már kora reggel felbődülnek a motorok, gurulnak a vasparipák városon belül és kívül.: brummogtat kicsi és nagy, fiatal és öreg, férfi és nő. A motorozás rendkívül népszerű, hiszen takarékos és főképp élvezetes módja a közlekedésnek, ráadásul a melegben nem kell egy fémkasztni klímájára bízni magunkat, a menetszél hűsít.


A jó idő beköszöntével előkerülnek a kétkerekű jűárművek, azonban nem csak a motorokat kell leporolni, hanem a felszerelésünket, ruházatunkat is átnézni, esetleg a hibás, tönkrement darabokat lecserélni. Aki a nyári szünetben szerzi meg a motorhoz a jogsit, és már alig várja, hogy a motorra pattanjon az is szembekerül a kérdéssel: milyen sisakot válasszak? (Már amellett, hogy a motor színéhez passzoljon.)

Bukósisakok
Üzletünk választékábólEhhez nyújtunk segítséget.

 Magyarországon kötelezően a motoron a sisak használatát írja elő a KRESZ. Nem véletlen, hiszen a motoron nincs kasztni, esésnél nincs, ami védje a testünket, és persze a legfontosabb részünket, a fejünket.
Ezért is fontos, hogy számunkra megfelelő bukósisakot, kényelmeset vásároljunk. Lehetőség szerint mindig próbáljunk, mert előfordulhat, hogy bár méretben megfelelőt választottunk, az adott sisak mégis kényelmetlen, vagy valami más nem stimmel, esetleg mégsem olyan jól néz ki, mint a képen. Internetről, vakon vásárolni mindig rizikós, bár lehet, szerencsével járunk.
Nézzük, még milyen problémák kerülhetnek elő:

Felpróbáltam a fejméretemnek megfelelőt, de nyom!


Ha felveszünk egy sisakot, elsőre lehet, hogy kényelmetlennek érezzük, nyomja az arcunkat, hiába stimmel elvileg minden. Ez teljesen természetes, hiszen a bélés vastag, ám puha anyagból készült. Idővel igazodni fog a fejformánkhoz.
Próbálgassuk a sisakot, mozgassuk előre-hátra a fejünket. Ha nem mozdul el, stabilan áll, akkor jó. Ha túl nagy, akkor elmozog. Ha a homloknál, vagy a tarkó felett nyom, akkor valószínűleg kicsi.
Próbáljunk fel több méretet, a megfelelő kiválasztásához kérjük az eladó segítségét!

A drága jobban megvéd, mint az olcsó bukósisak?

A forgalomba kerülő sisakokat ECE 22.05-szabvány minősíti (kivétel ez alól a rohamsisakra hasonlító ún. braincap, amit főleg chopperesek fején láthatunk). A szabványnak mefelelő sisakok megfelelő védelmet biztosítanak, baleset esetén nem nyílnak szét, megvédik a fejünket.
A drágább sisakok gyakran könnyebbek (üvegszálból, karbonból készülnek), kényelmesebb kialakításúak, tartósabb anyagból készült a bélésük, esetleg rendelkeznek pin-lockkal (páramentesítő betét lencse), tervezéskor méginkább ügyelnek a zaj csökkentésére. Ha sokat motorozunk, érdemesebb beruházni egy komolyabb darabra.
Általánosságban elmondható, hogy a nagy gyártók bukóival nem fogunk mellé (Caberg, HJC, Astone, AGV stb.).

Nos, akkor melyik az ideális sisak?

A piacon többféle típus megtalálható.

Nyitott sisakok:

Nyitott bukósisak
Astone DJ8 nyitott bukósisak


 A nyitott sisakok különösen a robogósok körében népszerű. Az arc előtt nincs semmi, így különösen szellős. Nyári nagy melegben jó választásnak tűnik.
Léteznek plexivel gyártott nyitott sisakok, ez azért is praktikus, mert megvéd a bogarak, szennyeződések szembe kerülésétől.
A nyitott sisak hátránya, hogy nagy sebességnél zajos, ezért országúti, tempósabb motorozásra nem igazán alkalmas.

Zárt sisakok:


Zárt bukósisak
LS2 Rookie zárt bukósisak, üzletünkben kapható


A zárt sisakok védik a teljes arcot. Az arcnyílásnál egy felhajtható plexi található.
Ez a legbiztonságosabb sisaktípus, az állat is védi.
Hátránya, hogy a nyári hőségben meleg, a lámpánál állva különösen kellemetlen.
A gyártók különféle módon próbálnak segíteni ezen a problémán, pl. a szellőzők kialakításával.

Felnyitható sisakok:

Felnyitható bukósisak
Caberg Duke II felnyitható sisak, egyelőre csak rendelésreAz utóbbi években különösen népszerű lett ez a típus. Az alsó, állrész egy mozdulattal felhajtható. Kíválóan alkalmas arra, hogy a városban, lassab gurulásnál felnyitott állapotban viseljük, vagy ha megállunk, akkor ne kelljen levenni a fejünkről.
Hátránya, hogy valamivel nehezebb, mint egy zárt sisak.

Enduro,- krossz-sisakok:

 

Enduro sisak
HJC CSMXII Dakota enduro sisak, üzletünkben kapható


Amint nevében is szerepel, ezek a speciális kialakítású bukósisakok főleg terepen motorozásra vagy quadozásra lettek kitalálva. Mindegyik rendelkezik silddel, ami árnyékolja az arcot. Általában nincs plexijük. A klasszikus enduró sisakhoz külön szemüveget kell venni.
A plexis verzió jó pl. a túramotorozáshoz, ahol földúton is gyakran kell menni.
Különösen fiatal robogósok fején nagyon gyakran látni ez a sisakfajtát. Viszont országúti motorozásnál, nagy sebességnél a sildbe belekapó szél zavaró lehet.

Ne feledjük: az évek során a sisak anyaga elöregszik, már nem tudja a védő feladatát tökéletesen ellátni.
Ezért időnként a bukósisakot - hiába nem sérült, nem estünk vele - le kell cserélni. A biztonságunk érdekében!

A megfelelő sisak kiválasztásához kérje eladónk segítségét!
Jó motorozást, széles utakat!


Motoros Ruházat Üzlet Kalocsa
6300 Kalocsa, Obermayer Ernő tér 7.